Type Here to Get Search Results !

Explique O Que São Centro Ou Núcleo E Periferia Econômica Da União Europeia

Explique O Que São Centro Ou Núcleo E Periferia Econômica Da União Europeia


Os núcleos ou centros da UE são regiões onde o comércios e as relações econômicas são intensas, os quais recebem vultuosos investimentos para sua manutenção e funcionamento. Enquanto as periferias não recebem tanta atenção e nem possuem forte participação no mercado econômico da UE.

Alice Cunha (IPRI - NOVA FCSH); Maria Fernanda Rollo (NOVA FCSH); Maria Manuela Tavares Ribeiro (FL-UC, CEIS20-UC); i Isabel Maria Freitas Valente (CEIS20 / III-UC).

  


Zahtjev za papire

VIII godišnji skup Evropa i svijet, sa temom „Evropa centra i periferija“, održat će se 2020. godine u sklopu saradnje NOVE FCSH i CEIS20.


Koncepti centra i periferije u Evropskoj uniji (EU) ostaju i opipljivi i eterični, vezani za percepciju rasta i nerazvijenosti nacija na globalnom tržištu. Njemačka, Francuska i Italija bi se smatrale u "centru", dok bi se ostale zemlje članice, posebno one iz južne i istočne Evrope, smatrale "periferijom", što je podložno odlukama centra. .


Za razliku od modela Evrope zasnovanog na solidarnosti i saradnji između država i naroda, ova vizija, koja se zasniva na realističnom konceptu međunarodnih odnosa, ključna je za razumevanje Evropske unije uopšte, a posebno za regionalni razvoj. Zapravo, EU je osnovana s namjerom da podstakne kako ekonomsku konvergenciju država i regija, tako i ekonomsku integraciju svojih država članica.


Model "centar-periferija" oživljen je kasnijim rundama proširenja, produbljivanjem jaza u razvoju između država članica i nedavno, krizom državnog duga.


Dok se o ideji „Evrope sa dve brzine“ raspravljalo neko vreme, zapravo postoji „nekoliko Evropa“ (Šengen, evro) koje koegzistiraju u EU i centralni direktorijum država koji donosi važne odluke o unapređenju evropske integracije.


Shodno tome, međunarodna konferencija „Evropa centara i periferija“ traži komunikacijske prijedloge iz mnogih akademskih područja, čiji se doprinosi – teorijski, empirijski i/ili komparativni – fokusiraju, između ostalog, na:


Uloga regiona i evropsko upravljanje na više nivoa; regionalna politika EU i najudaljeniji regioni; primjena koncepata centra i periferije na evropske integracije; saradnja i/ili sukob interesa između centra i periferije; centar naspram raznih ekonomskih i društvenih periferija; runde proširenja i stvaranje novih periferija; djelovanje Evropskog fonda za regionalni razvoj i Kohezionog fonda u smanjenju regionalnih dispariteta;


U budućnosti EU, Evropa će se kretati sa dvije ili više brzina.


Prijave se moraju poslati e-poštom na europa@fcsh.unl.pt u Word formatu i moraju sadržavati naslov komunikacije, sinopsis (do 300 riječi), tri ključne riječi i biografsku bilješku uključujući pripadnost autora, akademsku diplomu i pet najvažnijih publikacije.


Engleski i portugalski su radni jezici. Neće biti obezbeđen simultani prevod.


Nakon naučne odluke, tekstovi dati na konferenciji će biti objavljeni. Predlaže se, ali nije potrebno, predati rukopis za objavljivanje kako biste učestvovali na konferenciji.


Qual é a importância do Benelux para a formação da União Europeia?

Inicialmente, esse bloco funcionava como uma União Aduaneira, isto é, com reduções nas tarifas de importações e exportações entre os estados-membros e a adoção de uma Tarifa Externa Comum (TEC). O Benelux tornou-se o principal modelo dos blocos econômicos que atualmente predominam no contexto econômico mundial.

Explique O Que São Centro Ou Núcleo E Periferia Econômica Da União Europeia
Explique O Que São Centro Ou Núcleo E Periferia Econômica Da União Europeia


Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad